Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Tuinplant van de Maand juni: Zomerbloeiende vaste planten

Tuinplant van de Maand juni: Zomerbloeiende vaste planten

Met zomerbloeiende vaste planten haalt u kleur en geur naar uw terras, een lokroep voor bijen en vlinders. En omdat het winterharde vaste planten zijn, heeft u er zomer na zomer plezier van. Maak kennis met de Echinacea, Phlox en Delphinium.

Echinacea, Phlox en Delphinium

Echinacea, ook wel zonnehoed genoemd, heeft een groen of oranje bloemhoofdje omringd door afhangende bloemblaadjes. Die hebben prachtige kleuren zoals zalmroze, okergeel, dieppaars, donkerrood of wit. Er zijn bovendien ook dubbelbloemige variëteiten. De E. purpurea is de oorspronkelijke soort en verwijst naar de lilakleurige bloemblaadjes. 
Phlox kent u misschien als vlambloem vanwege de oorspronkelijke purperrode kleur. De plant is herkenbaar aan zijn zoete geur en zijn mooie trosvormige bloeiwijzen. Er zijn opgaande soorten (P. Paniculata Grp) en bodembedekkende soorten (p. Subulata Grp). Door veredeling is de plant inmiddels verkrijgbaar in het wit, dieppaars, blauw en roze met een rood oog. Er zijn zelfs bloemen met gestreepte bloemblaadjes. 


Delphinium (ridderspoor) behoort tot de Ranunculaceae en heeft statige, langgerekte bloemen. Wanneer u goed kijkt naar de bloemetjes langs de aren zijn de ‘sporen’ van een ridder te paard te zien. De plant is verkrijgbaar in prachtige pasteltinten en in het wit. 

Verzorging van Echinacea, Phlox en Delphinium

Voor een zomerse bloemenzee zet u Echinacea, Phlox en Delphinium in de halfschaduw tot volle zon. Ze hebben het naar hun zin in goed doorlatende, vochtige grond. Geef de planten regelmatig water, zeker wanneer ze in potten staan. In het voorjaar verlangen ze wat extra voeding om lang te bloeien en gezond te blijven. 

Snoeitips zomerbloeiende vaste planten 

In de nazomer, wanneer de bloemen zijn uitgebloeid, kunt u de planten terugknippen zodat ze een eventuele tweede bloei geven in het najaar. De planten zullen in de winter bovengronds afsterven en ondergronds in rust blijven. Laat de afgestorven delen aan de plant zitten, dat beschermt ze namelijk tegen extreme winterse omstandigheden. Eind februari kunt u deze delen dan verwijderen, de plant zal zich in het voorjaar weer ontwikkelen om in de zomer prachtig te bloeien. 

Meer informatie over Zomerbloeiende vaste planten (Echinacea, Phlox, Delphinium) en andere tuinplanten vindt u op Mooiwatplantendoen.nl.

Tuinplant van de Maand 

Zomerbloeiende vaste planten (Echinacea, Phlox, Delphinium) staan in juni als Tuinplanten van de Maand in de spotlights. ‘Tuinplant van de Maand’ is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl maandelijks een tuinplant met als doel consumenten te inspireren en te enthousiasmeren. Een tuin is namelijk geen tuin zonder planten.

Onze tuincentra