Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Tuinplant van de maand december: Kerstplanten

Tuinplant van de maand december: Kerstplanten

Naast de bekende kerstboom zijn er drie mooie groenblijvende planten die we tot kerstplant kunnen omtoveren: Buxus, Laurus en Chamaecyparis. Voor de deur, in de tuin of op het balkon geeft u deze permanente planten een gloedvolle metamorfose met sfeerverlichting en kerstversiering.

Buxus, Laurus en Chamaecyparis

Buxus staat ook bekend onder de namen ‘palmboompje’ en ‘buksboom‘. De altijd groene takjes symboliseren het leven, heel toepasselijk met Kerstmis. Deze wintergroene en bladhoudende heester geeft structuur aan een tuin, balkon of terras, juist ook in de winter. Bovendien vangen de bladeren van de Buxus fijnstof uit de lucht op. Nog een mooie karaktertrek van de Buxus: u kunt de plant in bijna elke gewenste vorm knippen. 

De bekendste conifeer voor de kerstperiode is Chamaecyparis lawsoniana ’Ellwoodii’. Deze plant, die ongeveer 1,25 meter hoog wordt, is heel geschikt voor potten of bakken. ’Ellwoodii’ heeft een opgaande piramidevorm en is grijsblauw van kleur. In z’n jeugd heeft de plant opstaande twijgen en dunne, blauwe naaldjes. Oudere planten hebben meer toppen en de volwassen vorm heeft schubjes. 

De Laurus of laurier leent zich ook goed om te decoreren met kerstversiering, vooral de bol- of piramidevormen. De altijd groene Laurus nobilis heeft een statige uitstraling, hetgeen verwijst naar het woordje nobilis. En wanneer u de blaadjes nog wilt gebruiken in tijdens het koken, dan heeft u die altijd bij de hand. 

Verzorging kerstplanten

Alle drie de planten vragen een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zet de planten in een goed doorlatende, vochtige grond en geef ze regelmatig water. De Buxus, Laurus en Chamaecyparis krijgen in het voorjaar graag extra voeding zodat ze goed doorgroeien en gezond blijven. Dat geldt met name voor de planten die in potten staan. In principe zijn de Buxus en Chamaecyparis goed winterhard. De Laurus kan enkele graden vorst verdragen maar bescherm de plant bij strenge vorst of haal hem naar binnen. 

Tuinplant van de maand december: Kerstplanten!Snoeitips kerstplanten

Alle drie de kerstplanten lenen zich goed voor vormsnoei en worden ook vaak in bijzondere vormen aangeboden. Vooral van Buxus en Laurus kunt u prachtige bollen, piramides of cilindervormen maken. De beste periodes om de planten te snoeien zijn juni en einde september. Eigenlijk is snoeien alleen nodig als de planten echt te groot worden en om ze goed in vorm te houden. 

Meer informatie over Buxus, Laurus en Chamaecyparis en andere tuinplanten vindt u op Mooiwatplantendoen.nl.

Tuinplant van de Maand 

Kerstplanten als Buxus, Laurus en Chamaecyparis staan in december als Tuinplant van de Maand in de spotlights. ‘Tuinplant van de Maand’ is een initiatief van Mooiwatplantendoen.nl. Kwekers en groenspecialisten uit de sierteeltsector selecteren op verzoek van Mooiwatplantendoen.nl maandelijks een tuinplant met als doel consumenten te inspireren en te enthousiasmeren. Een tuin is namelijk geen tuin zonder planten.

Onze tuincentra