Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Zomerse tip: bloemen plukken!

Zomerse tip: bloemen plukken!

Wat is er nu fijner dan een zomer lang bloemen om je heen? Het liefst zowel binnen als buiten. De oplossing is simpeler dan gedacht: een pluktuin of bloemenborder! Zelfs op het balkon creëer je makkelijk een kleurrijke bloemenzee in een paar grote bakken waarmeee je jouw eigen gratis boeketten mee samenstelt. 

Zelf snijbloemen zaaien

Wist je dat je veel snijbloemen prima zelf kunt zaaien? Zo pluk je 's zomers gewoon een veldboeket uit eigen tuin of balkon. Voor het zaaien daarvan is het nu wat laat in het jaar, maar je kunt wel nog tweejarigen zaaien, zoals akelei, stokroos, vingerhoedskruid en teunisbloem. Daar kun je dan volgend voorjaar de bloemen van plukken. 

Zelf bloemen zaaien op balkon

Er zijn veel vaste planten en bloeiende potplanten waar je mooie boeketten mee kunt maken. Zoals dahlia's, duizendblad (Achillea), chrysanten, hortensia's, margrieten, montbretia (Crocosmia), pimpernel (Sanguisorba) en (pioen)rozen. Deze kun je aanvullen met wat groen, bijvoorbeeld van laurierkers, varens en siergrassen, en met bloemstelen met mooie zaaddoosjes, zoals die van papavers, juffertje-in-het-groen (Nigella) en sieruien (Allium). Met een beetje fantasie en creativiteit kun je de mooiste boeketten uit eigen tuin maken!

3 tips voor een weelderige bloemenpracht

  1. Zon: De meeste vaste, een- en tweejarige planten die lang en rijk bloeien staan het liefst op een zonnige plek. Houd daar rekening mee als je de plek voor je pluktuin of bloemenborder uitkiest. 
  2. Goede basis: Zorg ervoor dat de grond in de tuin, (verhoogde) plantenbak of vierkante-meterbak onkruidvrij is. Voeg voor een kickstart van je planten en zaailingen nieuwe tuinaarde, potgrond of compost aan de bovenste laag toe.
  3. Water: Geef zaailingen of jonge planten in het begin regelmatig water. Doe dat in ieder geval als je ze net gezaaid of geplant hebt en ook als het de dagen en weken daarna droog blijft.  

Bloemen plukken van eigen balkon

Pluktips voor een boeket uit eigen tuin

  • Pluk vroeg in de ochtend, wanneer het nog niet zo warm is en de planten nog vol sapstromen zitten.

  • Gebruik een scherpe en schone snoeischaar.

  • Kies bloemen die net geopend zijn. Lange aren, zoals die van vingerhoedskruid, gladiolen en ridderspoor, pluk (of knip) je wanneer ongeveer de helft van de bloemen aan de steel open is.

  • Zet de bloemen zo snel mogelijk in water. Neem eventueel een emmer of kan water mee als je bloemen gaat verzamelen.

  • Verwijder de onderste bladeren van de bloemstelen, zodat die niet in het water hangen en gaan rotten.

  • Voeg snijbloemenvoedsel aan het water in de vaas toe en zet je boeket op een lichte plek, maar niet in de volle zon of boven of naast de verwarming. Rijpend fruit kun je ook beter uit de buurt van je bloemen houden, want ook daardoor raken ze sneller uitgebloeid.

Kijk in ons tuincentrum in Vijfhuizen, Hillegom, IJsselmuiden en Zeewolde ook eens naar de collectie kunstbloemen waar je het hele jaar door plezier van hebt en naar onze prachtige vazen. Die hebben we in alle soorten, maten, materialen en prijsklassen.

Onze tuincentra